Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

DALI rendszerről röviden

DALI rendszerről röviden
Az 1990-es évek végén a világítási rendszereket tervezők nem tudhatták, hogy a fénycsövek és az 1 – 10 V-os elektronikus előtétek miként fognak együttműködni. Azonos vezérlő feszültség a különböző lámpatestekben eltérő fényáramot eredményezhetett. 

A világítási rendszerekkel szembeni igénynövekedés eredményezte, hogy fényforrás és világítástechnikai vezérlőkészülék-gyártó munkatársainak egy csoportja létrehozta a Digital Addressable Lighting Interface, röviden DALI munkacsoportot.
Cél volt, a nagyobb működési homogenitás, pontosabb vezérlés és kompatibilitás elérése, amivel elháríthatnák a korábban elterjedt tisztán analóg vezérlések hátrányait.
A DALI rendszerről tudnunk kell, az OSI referenciamodell 3. rétege  a DALI rendszerben nem létezik, ezért más rendszereket – pl. KNX -  kell felhasználni ahhoz, hogy a DALI vonalakat hálózatba lehessen rendezni és egy projekten belül több mint 64 világítótestet vezérelni. 

A DALI munkacsoport a következő jellemzőket határozta meg                
(Az analógia egyértelmű a DALI fejlesztésének kezdetekor már több mint 10 éve létező KNX instabus-sal)
- tisztán master-slave kommunikáció
- egy DALI vonal
- max. 64 résztvevő a vonalon 
- a  DALI vonalak nem rendezhetőek hálózatba
- az OSI referenciamodell 3. rétege  a DALI rendszerben nem létezik
- más rendszereket - mint amilyen a KNX -  kell felhasználni ahhoz, hogy a DALI vonalakat hálózatba lehessen rendezni, egy projekten belül több vonalat is felhasználni
   a résztvevőket egyenként, vagy maximum 16 csoportban lehet vezérelni
- maximum 16 kapcsolási kép kialakítása lehetséges 
- központi vezérlés  („Broadcast” utasítás)
- a DALI kizárólag világítás vezérlésre legyen alkalmas
- minden elektronikus előtét dimmelhető legyen
- a DALI készülékek áramfelvétele nem haladhatja meg a 2 mA-t

Fő műszaki paraméterek
- a maximális DALI kábelhossz 300m, ehhez legalább 1,5mm2 keresztmetszetű CU kábel szükséges, kisebb keresztmetszetek is alkalmazhatóak, azonban a hatótávolság ez     esetben csökken (pl. KNX kábel:117m)
- a DALI nem SELV, ezáltal a 230 V felé  távolságtartás nélkül fektethető, erpsáramú
- az adatátviteli sebesség 1200 bit/s
- a logikai „1” jelamplitúdója 9 és 16 V közötti lehet
- a relatív fényvezérlési jelleggörbét általános érvényűen kell meghatározni annak érdekében, hogy azonos szabályozási értékek azonos világítótesteknél ne eredményezzenek különböző fényerősség szintet amennyiben a világítótestekben különböző gyártmányú előtétek illetve fényforrások lettek beépítve

IEC 62 386 szabvány
Szabvány nélkül, csak a „DALI kézikönyvre” támaszkodva, ez az új rendszer is hamarosan inhomogénnek bizonyult. A világítótest típusok és vezérlési módok bővülése tette szükségessé a  Device Type-ok bevezetését. (DT0 - DT8
Lassanként a vezérlés kompatibilitásával kapcsolatosan újabb problémák jelentkeztek. Végül megtörtént a DALI kézikönyv átvezetése az IEC 62 386 szabványsorozatba
- először a 101. rész: „Alapvető rendszerfelépítés”
- azután a  102. rész: „Elektronikus előtétekről általánosságban”
- majd a     201. résztől a 209. részig: „Elektronikus előtétek típusai” 
címmel jelentek meg

KNX-DALI együttműködés
2002 óta fejlesztenek a KNX gyártók vezérlőket (DALI-KNX gateway ). Kezdetben tisztán single-master készülékeket (csak csoportos vezérlés és kapcsolási kép vezérlés volt lehetséges), később megvalósult az egyedi elektronikus előtétek vezérlése és a multimaster-képesség (érzékelők egyesítése) 

A DALI KNX rendszerbe integrálásával megvalósult az ideális világítás vezérlési rendszer. A működtethető, vezérelhető lámpatestek száma szinte végtelenre bővült. A KNX rendszerbe fejlesztett terepi készülékek nagy száma, színe, anyaga a belső építészek, tervezők munkáját nagymértékben leegyszerűsítette.